عمل پیوند قرنیه چشم

عمل پیوند قرنیه چشم که به آن کراتوپلاستی هم می‌گویند شیوه جراحی است که در طی آن بخشی از قرنیه چشم بیمار برداشته شده و با بافت قرنیه فرد اهدا کننده جایگزین می‌شود. قرنیه بافت شفاف و گنبدی شکل سطح چشمان ماست که نور از آن وارد چشم شده و بخش زیادی از توانایی چشم برای دید را مدیون قرنیه هستیم.

هدف جراحان از عمل پیوند قرنیه چشم بازیابی بینایی، کاهش درد و بهبود ظاهر آسیب دیده یا معیوب قرنیه است. در اکثر مواقع جراحی پیوند قرنیه چشم موفقیت آمیز است اما گاهی اوقات نیز با ریسک پس زدن بافت پیوند زده شده می‌تواند همراه باشد. در ادامه به طور کامل به این موضوع می‌پردازیم.

چرا عمل پیوند قرنیه چشم انجام می‌شود؟ چه زمانی عمل گزینه خوبی است؟

شاید در کل برای شما سؤال باشد که چرا قرنیه چشم را پیوند می‌زنند و چه زمانی دکتر راه حل و درمان را در پیوند قرنیه می‌بیند و چنین عملی را تجویز می‌کند؟

همانطور که اشاره کردیم عمل پیوند قرنیه در اغلب مواقع برای بهبود و بازیابی بینایی فردی که قرنیه او آسیب دیده انجام می‌شود. با پیوند قرنیه درد و سایر علائم و مشکلاتی که بخاطر بیماری قرنیه وجود داشتند از بین می‌روند.

در مواقعی که چشم پزشک پس از معاینه تشخیص دهد شرایط زیر در مورد شما صدق می‌کند، عمل پیوند قرنیه را توصیه خواهد کرد که عبارتند از:

قرنیه‌ای که به سمت بیرون برآمده شده باشد (قوز قرنیه یا کراتوکونوس)

بیماری دیستروفی فوکس، یک بیماری ارثی

نازک شدن یا پارگی قرنیه

زخم شدن قرنیه در اثر عفونت یا آسیب

متورم شدن قرنیه

زخم قرنیه‌ای که با دارو بهبود پیدا نمی‌کند

عوارضی که از عمل جراحی قبلی باقی مانده و بهبود پیدا نکرده‌اند

عمل پیوند قرنیه خطر هم دارد؟

:عمل پیوند قرنیه چشم نسبتا بی خطر است اما شاید با یکسری خطرات جدی همراه باشد که عبارتند از:

عفونت چشم

افزایش فشار درون کره چشم (گلوکوما یا آب سیاه)

مشکل پیدا کردن بخیه‌هایی که برای محکم کردن بافت قرنیه فرد اهدا کننده زده شده‌اند

پس زدن پیوند قرنیه

خونریزی

مشکل در شبکیه چشم مثل جدا شدن یا متورم شدن شبکیه

نشانه‌ها و علائم پس زدن پیوند قرنیه

در برخی موارد سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت قرنیه فرد اهدا کننده حمله می‌کند چون آن را به عنوان بافت مهاجم خارجی شناخته و در این شرایط خود ایمنی رخ خواهد داد. کسانی که به بیماری خود ایمنی دچار می‌شوند، بافت قرنیه پیوند زده شده را اصطلاحا پس می‌زنند. برای جلوگیری از این مشکل از داروهای پزشکی استفاده می‌کنند. در صورتی که هر یک از نشانه‌های زیر را مشاهده کنید فورا به جراح چشم پزشک خود مراجعه نمایید:

از دست دادن بینایی

درد چشم

قرمز شدن چشم‌ها

حساسیت به نور

دقت داشته باشید که فقط ۱۰% مواقع ممکن است عمل پیوند قرنیه چشم پس زده شود.

روند پیوند قرنیه چشم به چه صورت است؟

برای پیوند زدن قرنیه چشم باید یکسری مراحل را طی کنید و واجد شرایط شناخته شوید تا بتوان عمل مدنظر را انجام داد. به همین دلیل قبل از عمل پیوند قرنیه، یکسری کارها را باید شما و پزشکتان انجام دهید:

بررسی کامل چشم: دکتر چشم پزشک در این مرحله بافت چشم را به طور کامل بررسی می‌کند تا متوجه شود امکان اینکه پس از عمل مشکل پیدا کنید وجود دارد خیر.

اندازه گیری بافت چشم: برای اینکه بتوانند به دنبال اهدا کننده مناسب باشند باید سایز بافت چشم را هم اندازه گیری کنند.

بررسی تمام مکمل‌ها و داروهایی که مصرف می‌کنید:

در این مرحله چشم پزشک به طور کامل سابقه پزشکی و شرایط فعلی به همراه دارو و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید را بررسی خواهد نمود. ممکن است جراح چشم پزشک به شما بگوید که مصرف برخی داروها را باید قبل یا بعد از عمل پیوند قرنیه قطع کنید.

بررسی و درمان مشکلات چشم بجز بینایی:

مشکلاتی مثل عفونت یا التهاب، شانس و درجه موفقیت عمل پیوند قرنیه را بسیار کاهش می‌دهند. بنابراین چشم پزشک ابتدا این موارد را رفع می‌کند تا کاملا برای عمل جراحی چشم آماده شوید.

روند پیوند زدن قرنیه چشم

در عمل پیوند قرنیه یا فقط کل ضخامت قرنیه بیمار و آسیب دیده یا بخشی از ضخامت قرنیه را بر می‌دارند و بافت سالم به جای آن قرار می‌دهند. دکتر چشم پزشک براساس شرایط فعلی و پزشکی فرد مدنظر، بهترین روش پیوند قرنیه چشم را انتخاب می‌کند.

انواع پیوند قرنیه چشم عبارتند از:

کراتوپلاستی نفوذی (PK):

در این حالت جراح چشم پزشک کل بافت قرنیه را پیوند می‌زند.

 

کراتوپلاستی اندوتلیالی (EK):

در این عمل پیوند قرنیه، بخش آسیب دیده را پیوند میزنند.

کراتوپلاستی لاملار قدامی (ALK):

در این عمل پیوند قرنیه، به کمک دو روش متفاوت بافت آسیب دیده را پیوند می زنند.

توصیه‌های بعد از عمل پیوند قرنیه

بعد از اتمام عمل پیوند قرنیه، چشم پزشک برای شما قطره و گاهی اوقات داروهای خوراکی تجویز خواهد کرد که باید تا زمان بهبودی کامل مصرف کنید که برای جلوگیری از تورم، عفونت و درد هستند. قطره چشمی نیز برای سرکوب سیستم ایمنی و جلوگیری از پس زدن بافت پیوند زده شده است.

 

هزینه عمل پیوند قرنیه چقدر است؟

هزینه عمل پیوند قرنیه براساس میزان و نوع معایناتی که برای تعیین نوع شیوه عمل انجام می‌گیرند، تخصص و تجربه جراح، داروهایی که قبل و بعد از عمل باید مصرف کنید، هزینه‌های کلینیک چشم پزشکی و بیهوشی، درگیری یک یا هر دو چشم تعیین می‌گردند. بنابراین به طور دقیق نمی‌توان رقم خاصی را بیان کرد و تنها پس از معاینه کامل و تخصصی تعیین خواهد شد.